Drożdże na włosy – jak stosować?

Jeżeli dotychczas używaliście drożdży głównie w kuchni to najwyższa pora to zmienić! Drożdże piekarnicze to tani i ogólnodostępny produkt spożywczy, który od wielu lat jest wykorzystywany w domowych produktach DIY do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do maseczek, a odporni na ich smak piją codziennie drożdże w walce o piękne i mocne włosy. Czy warto? Koniecznie przeczytajcie nasz wpis i sprawdźcie sami!

Jak drożdże działają  na włosy?

Maseczka z drożdży, czy też napój do picia to wbrew pozorom nie wymysł naszych mam i babć, które w czasach PRL-u cierpiały z powodu braku kosmetyków pielęgnacyjnych. Drożdże były stosowane już w starożytności jako lek na różne przypadłości skórne, a także jako napój wzmacniający, zaś w Farmakopei Polskiej z 1937 roku są one opisywane jako środek witaminowy i składnik tabletek — także dziś są wykorzystywane w suplementach diety, ale także lekach i szczepionkach.

Drożdże są prawdziwą skarbnicą składników, które wspaniale wpływają na nasze włosy. Wzmacniają je, przeciwdziałają nadmiernemu wypadaniu, a także wspomagają leczenie zmian skórnych. Wszystko to dzięki dużej zawartości aminokwasów, peptydów, protein, witamin z grupy B, cynku, selenu i bardzo ważnego dla naszych włosów kwasu pantotenowego.

W drożdżach znajdziemy witaminy z grupy B, w tym witaminę B7 nazywaną także witaminą H lub Biotyną, która zbawiennie wpływ na nasze włosy — hamuje nadmierne wypadanie, siwienie, a także nadaje im sprężystości i blasku. Z kolei kwas pantotenowy wpływa na proces regeneracji włosów i ich zdrowy wygląd, a jego niedobór objawia się wypadaniem włosów, przedwczesnym łysieniem i siwizną.

Selen i cynk to składniki niezbędne dla prawidłowego wzrostu włosów. Cynk bierze udział w podziałach komórkowych, czyli procesie powstawania włosa. Co ważne, jest on wykorzystywany przy tworzeniu się keratyny, czyli głównego budulca włosów. Wpływa również na stan skóry głowy i prawidłowa prace gruczołów łojowych. Selen zaś jest silnym antyoksydantem, który chroni nasze włosy, a także zapobiega ich nadmiernemu  wypadaniu, przetłuszczaniu się i łupieżowi. Właściwy poziom selenu zapewni nam piękne, mocne i sprężyste włosy.

Drożdże na włosy — efekty

Pierwsze efekty stosowania drożdży na włosy pojawiają się po około 2 – 6 tygodniach regularnego picia drożdży lub stosowania maski. Najlepiej połączyć obie te metody.

Dzięki kuracji drożdżami:

  • Zagęścisz włosy i przyspieszyć ich wzrost.
  • Zmniejszysz wypadanie włosów.
  • Wzmocnisz i odżywić włosy.
  • Poprawisz wygląd i kondycję włosów.
  • Pozbędziesz się problemu łamliwych włosów i rozdwajających się końcówek.
  • Pozbędziesz się problemu z przetłuszczająca się skórą głowy.
  • Zwalczysz łupież.

Drożdże przeciw wypadaniu włosów — czy działają?

Drożdże dzięki bogactwu aminokwasów, witamin i minerałów widocznie poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Substancje w nich zawarte nie tylko zapobiegają wypadaniu włosów, ale także są niezbędne do ich prawidłowego wzrostu — są to kwas pantotenowy, aminokwasy, witaminy z grupy B, cynki i selen. Co więcej, substancje te wpływają na stan całego organizmu — np. niedobór selenu wpływa na układ odpornościowy i zaburzenie pracy tarczycy, co może powodować wypadanie włosów. Stąd drożdże nie tylko wzmacniają włosy, ale mogą pomóc także, gdy przyczyną ich wypadania jest choroba, spowodowana niedoborem konkretnej substancji.

Jak stosować drożdże na włosy?

Drożdże na włosy możemy stosować zewnętrznie — w postaci maseczki oraz wewnętrznie — w postaci napoju z drożdży lub gotowych tabletek. Do przyrządzenia maski na włosy i napoju do picia wykorzystać możemy zarówno świeże drożdże piekarnicze, jak i drożdże suszone lub drożdże piwne.

Zewnętrznie, czyli lecznicza i wzmacniająca maseczka z drożdży na skórę i włosy.

Domowa maska z drożdży na włosy działa wzmacniająco, pobudza ich wzrost, reguluje pracę gruczołów łojowych, a dzięki przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym właściwościom pomaga w walce z łupieżem.

Jak zrobić maseczkę drożdżową na włosy?

Do przygotowania maski w podstawowej formie potrzebujemy drożdży (¼ kostki drożdży piekarskich lub 2 łyżki drożdży w proszku) i  ½ szklanki ciepłego mleka. Drożdże mieszamy z mlekiem i odstawiamy na około godzinę. Maskę nakładamy na włosy i skórę głowy na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie ją zmywamy.

Maskę z drożdży możemy wzbogacić olejem dostosowanym do porowatości naszych włosów (sprawdź nasz wpis o olejowaniu włosów) np. arganowym lub kokosowym, oliwą z oliwek, olejkiem rycynowym, a także jogurtem, miodem lub żółtkiem.

Maseczka na porost włosów z drożdży — przepis

Składniki:

  • drożdże – ¼ kostki świeżych lub 2 łyżki drożdży instant
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rycynowego
  • 2 żółtka

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami i nakładamy na włosy. Dokładnie zmywamy po 30 minutach. Maskę najlepiej stosować 2-3 razy w tygodniu.

Wewnętrznie — kiedy warto pić drożdże? Przepis na napój z drożdży na włosy.

Picie drożdży zalecał sam Hipokrates, uważając je za bombę witaminową wzmacniają organizm. Ojciec medycyny nie mógł się mylić — kuracja drożdżowa doskonale wpływa nie tylko na stan naszych włosów, skóry i paznokci, ale także  na nasze zdrowie.

Trzeba jednak przyznać, że  smak rozpuszczonych w mleku drożdży nie należy do najprzyjemniejszych, a sporządzanie mikstury zajmuje trochę czasu. Alternatywą mogą być drożdże piwne w proszku, które nie są aktywne, więc nie ma potrzeby zalewania ich wrzątkiem — wystarczy rozpuścić je w wodzie lub soku. Choć i w tym wypadku musimy liczyć się z wyczuwalnym posmakiem drożdży. Można także wybrać drożdże w formie gotowych tabletek.

Kuracja drożdżami na włosy jest zalecana w przypadku nadmiernego wypadania, widocznego osłabienia i pogorszenia ich kondycji. Drożdże wzmacniają nasze włosy od wewnątrz oraz pobudzają i przyspieszają ich wzrost. Co więcej, drożdże dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B pozytywnie wpływają na nasz nastrój i łagodzą objawy stresu i przemęczenia.

Jak pić drożdże?

Kuracja wzmacniająca włosy opiera się na piciu drożdży lub zażywaniu drożdży w tabletkach. Drożdże pijemy przez 40 dni, przy czym po 5  dniach należy zrobić przerwę na 8-10 dni. Drożdże zawsze zalewamy wrzątkiem, gdyż w formie aktywnej fermentują w żołądku i hamują wchłanianie witaminy H — a przecież zależy nam na przyswojeniu tej witaminy z drożdży. Napoju z drożdży nie powinniśmy słodzić, gdyż cukry proste utrudniają także przyswajanie niektórych witamin i składników mineralnych zawartych w drożdżach.

Przepis na napój z drożdży

Składniki:

  • ½ kostki drożdży świeżych (50 g) lub 14 g drożdży instant
  • kubek wrzątku lub zagotowanego mleka

Drożdże zalewamy wrzątkiem lub zagotowanym mlekiem. Mieszamy. Pijemy lekko ostudzone. Ilość mleka i wody można zmniejszyć. Kiedy pić drożdże?

Drożdże możemy pić rano lub wieczorem. Osoby odchudzające się mogą spożywać napój z drożdży na czczo, gdyż zmniejszają one apetyt. Ważne, aby pamiętać, że pijemy wyłącznie drożdże nieaktywne, czyli wcześniej zalane wrzątkiem.

źródło: Bożena Muszyńska, Mirosław Malec, Katarzyna Sułkowska-Ziaja, Właściwości lecznicze i kosmetologiczne drożdży piekarniczych (Saccharomyces cerevisiae), [w:] Postępy Fitoterapii 1/2013, s 54-62. d

Scroll to Top