Proteinowanie włosów to popularny zabieg pielęgnacyjny, który pozwala odbudować oraz wzmocnić zniszczone i osłabione włosy. Dzięki regularnemu stosowaniu protein stają się one lśniące, wygładzone i pełne objętości. Oto co warto wiedzieć o tej formie pielęgnacji włosów.
Spis treści
Proteiny na włosy — czym są i jak je dzielimy?
Proteiny, czyli białka składające się z aminokwasów są budulcem naszych włosów. Stosuje się je w celu odbudowy i wzmocnienia struktury włosa. Regenerują włosy, uzupełniają ubytki, a także czynią włosy odporniejszymi na uszkodzenia. Są polecane szczególnie do włosów farbowanych, zniszczonych zabiegami fryzjerskimi i częstą stylizacją, a także w celu podkreślenia skrętu włosów falowanych i kręconych.
Proteiny dzielimy na aminokwasy, proteiny hydrolizowane (małocząsteczkowe) i proteiny wielkocząsteczkowe. Może je także podzielić na proteiny roślinne i zwierzęce.
- Aminokwasy to najmniejsze cząsteczki, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu włosów, odpowiadają głównie za szybszy porost włosów, jednocześnie zapobiegając ich wypadaniu. W tej grupie wyróżniamy: Argininę, Metioninę, Cysteinę, Taurynę, Tyrozynę.
- Proteiny hydrolizowane cechują się małymi cząsteczkami, które wypełniają uszkodzenia w strukturze włosa. Dzięki temu odbudowują go, ale także wzmacniają i nadają sprężystości. Są to m.in. jedwab hydrolizowany, keratyna hydrolizowana, proteiny pszenicy, kaszmir, mleczko pszczele, mleczko ryżowe, a także proteiny zawarte w jajku.
- Proteiny wielkocząsteczkowe to białka, dzięki którym włosy nabierają blasku, są wygładzone i sprężyste. Są polecane w przypadku włosów wysokoporowatych. Zaliczamy do nich m.in. kolagen, keratynę, jedwab, elastynę i proteiny mleczne.
Co to jest proteinowanie włosów? Na czym polega?
Proteinowanie włosów to wszelkie zabiegi pielęgnacyjne z wykorzystaniem preparatów zawierających w składzie proteiny. Może być to szampon, odżywka lub maska. Należy jednak pamiętać, aby stosować je z umiarem, aby nie doprowadzić do przeproteinowania włosów. Dlatego też proteinowanie włosów najlepiej przeprowadzać 1 – 2 razy w tygodniu.
Dla kogo proteinowanie włosów? Kiedy stosować?
Proteinowanie włosów jest szczególnie polecane osobom o włosach wysokoporowatych, przesuszonych, łamliwych i matowych, a także zniszczonych stylizacją i farbowaniem. Stosowanie protein na włosy odbudowuje je, uzupełnia ubytki, a także wzmacnia i uodparnia na uszkodzenia.
Efekty prostowania włosów:
- uzupełnione mikrouszkodzenia i odbudowane włosy
- zwiększona objętość
- wygładzone i lśniące włosy
- większa elastyczność i podkreślony skręt włosa
Po czym poznać, że włosy potrzebują protein?
Włosy, które potrzebują protein są matowe i brak im objętości — są oklapnięte i bez życia. Zazwyczaj będą to włosy wyskoporowate, a także często poddawane stylizacji na ciepło lub różnym zabiegom chemicznym.
Jak proteinować włosy?
Proteinowanie włosów najlepiej przeprowadzać 1 – 2 razy w tygodniu, tak aby ich nie przeproteinować, gdyż wtedy włosy także nie będą wyglądać atrakcyjnie. Przeproteinowane włosy są szorstkie, plączą się i puszą.
Proteinowanie nie jest zabiegiem, który wymaga zastosowania szczególnego sprzęty, czy też określonej procedury. Wystarczy użyć kosmetyków, które w swoim składzie zawierają proteiny. Może to być seria kosmetyków np. szampon i odżywka, ale także sama maska proteinowa — zarówno sklepowa, jak i domowa.