Pokrzywa zwyczajna jest tylko z nazwy. Bogata w witaminy i minerały wspaniale wpływa na cały organizm. Stosowana na włosy odżywia je i regeneruje, a także pobudza do wzrostu. Oto najważniejsze powody, dla których warto włączyć pokrzywę do diety i pielęgnacji.
Spis treści
Pokrzywa — co zawiera? Dlaczego jest zdrowa?
Pokrzywa to cenne źródło substancji biologicznie czynnych. Wartościowe składniki znajdziemy nie tylko w liściach, ale także w korzeniu, nasionach, a nawet w jej parzących włoskach. Najłatwiej dostępne i najprostsze w obróbce są liście pokrzywy, które zawierają bardzo dużą ilość witaminy C (powyżej 500 mg/100 g), K, B2 i B5. Znajdziemy w nich także żelazo, krzem, wapń i magnez, a także kwasy i związki organiczne, flawonoidy i garbniki.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, pokrzywa posiada właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zawartości witamin z grupy B, a także krzemu wspaniale wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jak pokrzywa działa na włosy?
Pokrzywa działa na nasze włosy wielokierunkowo. Stosowana jako suplement lub składnik diety odżywia mieszki włosowe, wzmacnia je, pogrubia i przyspiesza wzrost. Pomaga także zahamować nadmierne wypadanie włosów.
Zewnętrzne zastosowanie pokrzywy w formie wcierek, płukanek czy też masek jest jednym z najpopularniejszych sposobów przyspieszających porost włosów. Pokrzywa nadaje włosom blasku i zdrowego wyglądu, a także pogrubia je i wzmacnia. Sprawdza się także w przypadku osób borykających się z problemami skóry głowy tj. łupież, czy też przetłuszczanie się skóry głowy.
Pokrzywa na włosy:
- pobudza i przyspiesza porost włosów
- odżywia włosy od wewnątrz
- wzmacnia i pogrubia włosy
- nadaje blasku
- zmniejsza wypadanie
- zmniejsza łupież
- reguluje wydzielanie sebum
Pokrzywa jak stosować?
Pokrzywa dzięki bogactwu witamin i minerałów stanowi składnik diety, który wzmacnia włosy od wewnątrz. Może być stosowana w formie naparu z liści, tabletek, ale także jako dodatek do potraw, skoków, czy też koktajl. Jest składnikiem wielu ziołowych kosmetyków, domowych płukanek i wcierek.
To, w jakiej formie będziemy stosować pokrzywę, zależy wyłącznie od naszych preferencji i oczekiwanych rezultatów. Najlepszym rozwiązaniem jest jednoczesne włączenie pokrzywy do diety i pielęgnacji. Jeżeli mamy możliwość, warto w tym celu wykorzystać świeżo zebrane liście pokrzywy. Parzące włoski najlepiej zneutralizować wrzątkiem, poprzez suszenie lub gotowanie.
Świeżą pokrzywę warto włączyć do codziennej diety. Świetnie komponuje się smakowo z masłem, czosnkiem, daniami mięsnymi. Możemy użyć jej jako składnik i dodatek do:
- pesto
- jajecznicy
- twarożku
- sosów i zup
- wytrawnych tart i pizzy
- sałatek
- koktajli i świeżo wyciskanych soków
- herbaty
Pokrzywę możemy włączyć do pielęgnacji w formie:
- wcierki do włosów
- płukanki
- dodatku do maski lub odżywki
Kiedy zrywać pokrzywę?
Pokrzywę należy zbierać, zanim zakwitnie. W związku z tym okres zbioru najczęściej przypada na kwiecień lub maj. Należy zbierać tylko świeże i młode liście.